Становлення грамемної системи категорії часу дієслова в українських граматиках початку ХХ століття - Ожоган, Василь (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2025)
Метою статті є комплексний аналіз становлення грамемної організації категорії часу дієслова в українських граматиках початку ХХ століття — періодові, що вирізняється активною розбудовою національної лінгвістичної традиції та формуванням усталеної терміносистеми. Актуальність дослідження зумовлена потребою системно осмислити теоретичні засади опису часових форм українського дієслова, зокрема дискусійний статус давноминулого / передминулого часу, потрактування якого в тодішніх граматиках зазвичай є варіативним і фрагментарним. У статті проаналізовано корпус східно- та західноукраїнських граматичних праць у контексті загальних тенденцій упорядкування мовної норми, що дало змогу з’ясувати, як моделювали часові форми і які термінологійні підходи застосовували. Предметом аналізу є функційно-граматичний статус давноминулого часу та специфіка його інтерпретації в українських граматичних описах початку ХХ століття, а об’єктом — система теоретичних репрезентацій грамемної організації категорії часу. Методологія дослідження ґрунтується на описовому методі, що забезпечив систематизацію та узагальнення граматичних характеристик, представлених у джерелах; у процесі аналізу застосовано порівняльні та термінологійні процедури, а також окремі структурно-семантичні підходи. Головні результати дослідження полягають у виявленні основних тенденцій розвитку граматичної думки: поступового утвердження чотирикомпонентної системи грамем категорії часу дієслова, окреслення різних моделей формування давноминулого часу, визначення меж його уживання та варіантності порядку компонентів аналітичних конструкцій, а також розширення й уніфікації термінологійної системи. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що в роботі на основі комплексного зіставлення граматичних описів різного типу визначено тенденції формування чотириграмемної системи категорії часу дієслова, яка охоплює і грамему давноминулого часу, встановлено термінологійну варіативність позначення давноминулого / передминулого часу, з’ясовано її причини та схарактеризовано еволюцію граматичних описів цього періоду. Перспективи подальших студій убачаємо в розширенні історичного опису категорії часу через залучення граматичних джерел кінця ХІХ та міжвоєнного періоду, а також у дослідженні еволюції функціювання давноминулого часу в текстах різних стилів.