Метафоричний потенціал документальної драми про російські злочини у Маріуполі: На матеріалі драми Катерини Пенькової «Марафон “російська рулетка”» - Бондарева, Олена (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2025)
У статті розглянуто п’єсу Катерини Пенькової «Марафон “російська рулетка”» як яскраве художньо-документальне свідчення про російський геноцид в українському Маріуполі навесні 2022 року. Наголошено на особливих ресурсах драматургічного тексту, здатного виходити на широку аудиторію, зокрема й поза межами України. Предметом дослідження став і документальний, і метафоричний потенціал тексту, для чого було зібрано інтерактивні покликання на різні формати його публічної презентації. Оскільки цей текст, на мою думку, є одним із найсильніших у художньому плані творів про трагедію Маріуполя і не потребує особливих ресурсів для презентації глядачам поза межами України (монодрама розрахована всього на одну жіночу роль), то метою статті є насамперед привернення уваги до нього, розкриття багаторівневості його метафоричного потенціалу. Методологічно я апелюю до культурної антропології, гендерного письма, студій травми і студій пам’яті, а також традиційного літературознавчого аналізу поетики драматургічного твору. Наукова новизна вбачається в першому літературознавчому прочитанні цього тексту й виявленні системи його метафоричних рівнів, які кореспондують зі сповіддю, ініціаційною схемою народної казки, театром жорстокості, фільмами жахів, історіями про надлюдей і багатьма іншими форматами прототекстів культури. Результатом дослідження є презентація системи метафорики твору, що реалізується через динаміку колірних і звукових рядів, через осмислення нагромадження розчленованих / фрагментованих людських тіл, убивства дітей, синдроми голоду й емоційного виснаження. Такі невигадані свідчення обов’язково мають звучати поза межами України як власне українська версія подій весни 2022 року і творити українські контексти Маріупольського тексту війни.