Етичні дилеми журналістської відповідальності в часи війни: На прикладі висвітлення кримської тематики у 2022–2024 роках - Семченко, Віталій (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2025)
Предметом дослідження є етичні дилеми, із якими стикаються журналісти під час висвітлення подій в окупованому Криму в умовах збройного конфлікту. Дослідження пропонує нові підходи до етичного висвітлення подій в окупованих регіонах, підкреслюючи важливість адаптації журналістських стандартів до умов війни. Актуальність дослідження зумовлена трансформацією ролі журналістів у сучасних умовах війни, де вони стають водночас і спостерігачами, і об’єктами інформаційних атак. Посилення цензури, переслідування журналістів та обмеження свободи слова в окупованому Криму створюють унікальні виклики для медіа. Мета дослідження — проаналізувати етичні дилеми і розробити практичні рекомендації для збалансування професійного обов’язку інформувати суспільство з відповідальністю за безпеку джерел і національні інтереси. У дослідженні використано компаративний аналіз діяльності двох медіа — онлайн-видання «Крим.Реалії» та телеграм-каналу «Крымский ветер». Застосовано контент-аналіз їхніх публікацій для оцінки підходів до верифікації інформації та гарантування безпеки джерел. Системний підхід дав змогу розглянути етичні дилеми в контексті інформаційного простору Криму. Аналіз проводився за критеріями джерел інформації, методів збору даних, редакційної політики та дотримання професійних стандартів. У результаті дослідження виявлено три ключові етичні дилеми: обмежений доступ до інформації та складність верифікації даних, дотримання безпеки джерел в умовах репресій окупаційної влади, а також баланс між правом суспільства на інформацію та потребами національної безпеки. Встановлено, що інформаційні обмеження призводять до фрагментарності висвітлення подій і зростання ролі непрямих джерел. Запропоновані рекомендації щодо верифікації інформації, захисту джерел та уникнення сенсаційності забезпечують підвищення інформаційної стійкості суспільства і посилення протидії дезінформації. Результати мають потенційне значення для журналістів, які працюють у зонах конфлікту, та можуть бути використані для розробки редакційних політик і професійних стандартів.