Особливості особистісної самоідентифікації: біограма «кар’єра» (на матеріалі літературної біографії В. Айзексона “Steve Jobs: А Biography): Частина перша. Apple I та Apple II - Главацька, Юлія (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2025)
Актуальність цієї роботи зумовлена потребою ідентифікувати лексичні дескриптори, що пов’язані з біограмою «КАР’ЄРА», що має на меті дослідити мотиви Стівена Джобса щодо створення іміджу та творчої самовираженості. Проєкт спрямований на аналіз спогадів Стівена Джобса, а також його колег. Саме біограма «КАР’ЄРА» постає сприятливим ґрунтом для опису особливостей особистісної самоідентифікації цієї відомої фігури. Предмет статті — особистісна самоідентифікація Стівена Джобса крізь призму його професійного життя. Лексичні одиниці — слова і фрази — використовуються як дескриптори в літературній біографії; вони розкривають сутність біограми «КАР’ЄРА» та служать складниками портрету Стівена Джобса як відображення його особистості. Семантичні зв’язки між дескрипторами відображають певні ознаки самоідентифікації Стівена Джобса. Біограма «КАР’ЄРА» представлена двома структурними компонентами (“Apple I” та “Apple II і Xerox”), оскільки вони яскраво окреслюють формування професійної ідентичності Стівена Джобса. Дослідження застосовує загальнонаукові методи, включаючи аналіз, синтез та узагальнення, а також контекстуальний аналіз, інтерпретаційні методи і дискурсивний аналіз. Новизна дослідження визначається як об’єктом вивчення, так і перспективою аналізу, що забезпечує надійну основу для глибшого вивчення психологічного портрету С. Джобса, а також його стилю спілкування. У результаті дослідження на основі аналізу біограми «КАР’ЄРА», яка охоплює розділи “APPLE I”, “APPLE II” та “XEROX і LISA” літературної біографії В. Айзексона, ідентифіковані особливі лексичні дескриптори, що вкупі ілюструють психологічний портрет С. Джобса та описують його як НАТХНЕННОГО ВІЗІОНЕРА, ГЕНІЯ, ТВОРЦЯ, АВТОРИТАРНОГО ЛІДЕРА та РЕВОЛЮЦІОНЕРА. Установлено, що п’ять стратегій — самопрезентація, прогнозування, контроль, критика та апеляція до авторитетів — відіграють суттєву роль у формуванні двох мотивів самоідентичності, які відображають розвиток і трансформацію характеру людини. Ці мотиви допомагають сформувати образ С. Джобса та служать рушійною силою створення його іміджу й художнього самовираження.