Символічне прощання з «русскім міром» у віртуальній драматургічній антології «Без них» - Бондарева, Олена (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2025)
Об’єктом аналізу в пропонованій статті є драматургічний альманах-антологія «Без них», розміщений у відкритому доступі на ресурсі UKRDRAMACHUB наприкінці 2022 — на початку 2023 року. Авторами цих драматургічних текстів виступають співзасновники Театру Драматургів, який сьогодні активно позиціонує себе як проукраїнський креативний театрально-драматургічний центр. Мета статті — дослідити, як драматурги, які навіть після 2014 року співпрацювали з російськими театрально-драматургічними проєктами, на тлі повномасштабної російської агресії визначаються з власною українською самоідентифікацією та критично переосмислюють власний досвід контактів із росіянами. Для цього драматургічними засобами створюється ментальна картина простору, досліджена методом концептуального аналізу: у такому просторі росіянам відводиться місце на глибокій периферії цивілізованого світу. Для цього драматурги використовують специфічну матрицю культурних кодів, фіксують численні злочини, які скоїли росіяни проти українців як за перший рік повномасштабної агресії, так і в історичній ретроспективі, демонструють нарочите, публічно акцентоване власне зречення від «русского міра». Наукова новизна статті: альманах-антологію «Без них» як цілісний текст досліджено вперше. У результаті аналізу цього корпусу текстів доведено, що демонстративна «антиросійськість», покликана до життя зовнішніми обставинами та суспільною кон’юнктурою, далеко не завжди автоматично переростає в «українськість», оскільки самі автори вільно орієнтуються в російському культурному полі та значно менше знають про аналогічне українське. А втім спробу цього творчого осередку остаточно прийняти українську громадянську самоідентифікацію та порвати з ідеєю спільного культурного простору з росіянами варто вітати, очікуючи від театру також пришвидшеного подолання контекстуальних розривів з українською культурою.