Лінгвістичні аспекти вивчення ідентичності особистості: теоретичний аспект: На матеріалі літературної біографії В. Айзексона “Steve Jobs: Biography” - Главацька, Юлія (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2023)
Предметом статті є лінгвістичні аспекти особистісної самоідентифікації в літературній біографії. Мета дослідження — окреслення лінгвістичних аспектів вивчення ідентичності особистості. Проблема ідентичності закономірно потрапляє до фокусу сучасних лінгвістичних досліджень, оскільки відповідає пріоритетам антропоцентричного підходу до мови. Тому актуальність дослідження зумовлена потребою з’ясування теоретичних підвалин, які зорієнтовані на опис лінгвістичних аспектів актуалізації ідентичності особистості в тексті літературної біографії. У роботі використано загальнонаукові методи дослідження (аналіз, синтез, узагальнення), контекстуально-інтерпретаційний метод і дискурс-аналіз. Новизна розвідки зумовлена об’єктом вивчення та ракурсом аналізу в теоретичній площині, що створює сприятливий ґрунт для подальшого вивчення властивостей особистісної самоідентифікації та мовних засобів вираження самопрезентації. У результаті дослідження встановлено, що питання вивчення ідентичності особистості Стіва Джобса корелює з низкою філософських понять (самопізнання, самореалізації, самоідентифікації, самооцінки), головним засобом реалізації яких на вербальному рівні постає мовна стратегія самопрезентації. Вихідним рівнем при типологізації мовної особистості Стіва Джобса є мотиваційно-прагматичний, основні одиниці якого — мотив, мовна стратегія й тактика. Важливим для В. Айзексона, біографа Стіва Джобса, постає опис його самоідентифікації, безпосередньо пов’язаний із реалізацією мотивів самопізнання, створення іміджу, творчого самовираження. В основі реалізації мотиву самопізнання лежить автокомунікація; цей мотив не пов’язаний із комунікативними стратегіями й актуалізується через такі форми самопізнання, як спогади, самоспостереження, самоаналіз, самооцінка. Мотив створення іміджу реалізується через мовну стратегію самопрезентації, а створення образу Стіва Джобса втілюється через низку тактик (самовихваляння, апелювання до авторитетів, виправдувального самозахисту, критики, позиціонування себе як прикладу для наслідування тощо). Мотив творчого самовираження має мішаний характер, оскільки його реалізація передбачає як зовнішнього (модельного) адресата, так і автоадресованість. Перспективним видається аналіз особливостей мовної реалізації процесу самоідентифікації та самопрезентації Стіва Джобса в літературній біографії Steve Jobs: Biography.