Візуалізація даних у новітніх конвергентних медіа України - Солодовник, Дмитро (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2023)
Предметом дослідження є візуалізація даних як засіб підвищення ефективності інформаційного впливу медіа на читачів. В умовах світової цифровізації відбулося розмиття каналів поширення інформації, що спричинило появу конвергентних медіа. Однією з визначальних складових розвитку новітніх медіа є проблема створення гідного та конкурентоспроможного контенту, зокрема доцільність і якість використовуваних візуальних об’єктів. Вдала візуалізація даних робить контент більш доступним і зрозумілим для аудиторії, привертає її увагу та збільшує популярність матеріалів. Актуальність зумовлена необхідністю визначити перспективи використання інфографіки в українських конвергентних медіа. Мета дослідження полягала у визначенні характеристик візуальних елементів, які використовуються в новітніх конвергентних медіа в Україні, виявленні переваг і викликів, що пов’язані з їх використанням. Для досягнення цієї мети були використані метод контент-аналізу та порівняльний аналіз. Джерельною базою дослідження стали провідні українські медіа «Суспільне», «Громадське», «Українська правда», Укрінформ, «Радіо Свобода», «Дзеркало тижня», НВ і «Бабель», що згідно з результатами моніторингу, проведеного Інститутом масової інформації, були визначені як найякісніші в українському медіапросторі. Результати дослідження свідчать про розрізненість підходів до візуалізації даних у конвергентних медіа України. Деякі медіа, зокрема «Суспільне» і «Громадське», використовують фото й відео, що супроводжують текстову інформацію, тоді як інші, наприклад «Українська правда» та Укрінформ, більше звертають увагу на візуальне оформлення матеріалів і використовують, окрім фото- й відеоматеріалів, інфографіку, карти та діаграми. Дослідження також показало загальну тенденцію до використання географічних мап, що може бути пов’язане з війною в країні й потребою візуалізації дій ворога. Результати дослідження можуть бути корисні для медіаресурсів і журналістів, які бажають покращити якість своїх матеріалів. Окрім цього, вони мають наукову цінність для майбутніх досліджень щодо трендів і змін тенденцій у візуалізації даних конвергентними медіа.