Життя на грані: гостра проблематика серіалів для підлітків - Росінська, Олена (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2023)
Об’єктом дослідження є серіали для підлітків як особливий вид художньо-освітнього контенту, що, розважаючи, порушує серйозні особистісні та соціальні проблеми. Матеріалом для дослідження є серіали «13 причин чому» (США, 2017), «Перші ластівки» (Україна, 2019), «Зберігай спокій» (Польща, 2022), «Червона троянда» (Велика Британія, 2023), у яких порушено проблему суїциду чи смерті підлітка, булінгу тощо. Ці серіали об’єднані спільним колом порушуваних проблем, що дає можливість проаналізувати подібність прийомів, образів і конфліктів при розв’язанні цих проблем. Також вивчення реакції медіа на цей контент дає змогу констатувати наявність активної громадської реакції, відзначити вплив серіалів для підлітків на їхню поведінку в реальному житті та мережах. Мета дослідження полягала у визначенні особливих медійних наративів, аналізі специфіки образів у серіалах, що відбивають проблеми підлітків як складні психологічні та соціальні. Для реалізації цієї мети було здійснено глибокий контент-аналіз, а також порівняльний і наративний аналіз. Результати дослідження доводять, що з огляду на особливі запити цільової аудиторії цього контенту своєрідним чином визначається проблематика, сценарні ходи, образи персонажів тощо. Деякі проблеми, висвітлені в серіалах для підлітків, шокують дорослу аудиторію і викликають активну реакцію медіа. Наприклад, після серіалу «13 причин чому» медіа писали про збільшення кількості запитів про самогубство в пошуковій системі Google і обговорювали питання щодо шкоди чи користі порушення настільки болючих питань у такому форматі. Загалом фільмовий контент є досить потужним інструментом впливу на суспільну свідомість, особливо на глядачів такого віку, що зумовлює потребу аналізувати образи, наративи й проблеми молодіжного кіно. Зокрема в дослідженні ми прагнули показати, що за однією соціально важливою проблемою в серіалах ховають ще більші, котрі зачіпають кожного підлітка, а також батьків підлітків, тому актуальність дослідження такого контенту незаперечна.