Динаміка присутності ключових ньюзмейкерів у новинах українських онлайн-ЗМІ до та під час повномасштабного вторгнення РФ - Стеблина, Наталія (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2022)
У статті вивчається динаміка присутності ключових ньюзмейкерів у новинах українських провідних незалежних онлайн медіа, оскільки це дає змогу зрозуміти особливості цифрового медійного середовища та специфіку його трансформації під час повномасштабного вторгнення. Розвиток сучасних ЗМІ зумовлює «гібридна медіасистема» за А. Чадвіком (Chadwick 2013). Під впливом цифровізації, соціальних мереж та нових медіа масмедіа змінюються. ЗМІ вже не є першими, хто виробляє новини, збільшується їхня залежність від влади та лідерів думок, натомість влада може обійтися без ЗМІ для того, щоб поширювати повідомлення для суспільства. Окрім того, кількість уваги, яку аудиторії готові приділяти новинам, спадає, а масмедіа вже звертаються не стільки до масової аудиторії, скільки до розрізнених аудиторій, які в цифровому середовищі об’єднуються довкола обговорення власних інтересів та потреб. Проте ці особливості розвитку ЗМІ не враховують медіасередовище, що трансформується під впливом повномасштабного вторгнення. Тому метою дослідження є проаналізувати динаміку присутності ключових ньюзмейкерів в онлайнових масмедіа та виявити особливості трансформації українського цифрового медійного середовища під час повномасштабного вторгення РФ. Для того, щоб досягти мети, запропоновано автоматизований алгоритм моніторингу контенту ЗМІ (мова Python). Матеріалом для дослідження стали заголовки провідних якісних українських ЗМІ: «Українська правда» (50200 заголовків) та «Дзеркало тижня» (41328) за жовтень 2021 – жовтень 2022. Встановлено, що до повномасштабного вторгнення у медіа були практично відсутні постійні популярні ньюзмейкери, які б були готові генерувати меседжі для масмедіа. В основному через ЗМІ поширювалися повідомлення, що стосувалися «ковіду». Після 24 лютого у перший період на перший план вийшов Зеленський, популярність якого значно зросла. Також з’явилися й інші офіційні джерела: Генштаб та ОДА, щоб контролювати порядок денний як на загальнонаціональному, так і регіональному рівні. Проте ЗМІ так само залежали від передруків, як і до повномасштабного вторгнення. Із часом увага до Зеленського спала, а також з’явилася потреба аналітики війни. Поряд із офіційними джерелами з’явилося й одне незалежне.