БІНАРНИЙ КОМПЛЕКС АВТОР-РЕЦИПІЄНТ У ХУДОЖНЬОМУ ТЕКСТІ КРІЗЬ ПРИЗМУ ЙОГО ЕМПАТІЙНОГО КОМПОНЕНТА - Yeremenko, Olena V. (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2013)
У статті досліджено проблему особистісної участі автора та читача у формуванні образного світу художнього твору. На матеріалі української літератури ХІХ ст. простежено функціонування емпатійного компонента, який становить емоційно-інтелектуальну домінанту психічної сфери процесу рецепції. Суб’єктивність забарвлює ставлення автора до об’єкта оповіді, її багатоаспектність полягає у виокремленні особливих сторін модельованого художнього світу, а також – у їх специфічній емоційній оцінці. Прагнення до співпереживання виформовує на текстовому рівні синкретичність емоційної сфери, звідки актуалізується поліфункціональність прочитання художнього світу твору.