Формування світогляду полонених українців засобами друкованого слова: національно-виховна місія часопису «Просвітній Листок» у таборі Вецляр, Німеччина (1916 р.) - Sribniak, Ihor; Schneider, Viktor (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2020)
У статті аналізується ступінь впливу розміщених на шпальтах таборового часопису «Просвітній Листок» медійних текстів на процес прищеплення полоненим українцям ідеї національно-державного самоствердження України протягом 1916 р. Метою дослідження є встановлення особливостей формування світогляду полонених українців табору Вецляр засобами друкованого слова на шпальтах часопису «Просвітній Листок» в окреслений хронологічний період. Для ефективної реалізації мети були застосовані історичний метод, аналіз джерел і синтез. У результаті дослідження було встановлено, що видання згадуваного часопису стало можливим завдяки організаційно-фінансовій допомозі Союзу визволення України, представники якого перебували в таборі Вецляр починаючи з вересня 1915 р. Після нетривалого підготовчого періоду, коли газета тиражувалась майже кустарним способом на друкарській машинці, на початку 1916 р. вона стала виготовлятись у типографському виконанні в міській друкарні двічі на місяць. Часопис правдиво фіксував таборове повсякдення полонених українців, як описуючи окремі прояви їхнього життя, так і даючи загальну картину діяльності української таборової громади. Разом з тим своїми публікаціями газета справляла потужний вплив на формування національно-політичного світогляду полонених, публікуючи матеріали про перебіг громадсько-політичних процесів в Україні та Росії. Завдяки цьому часопис здобув підтримку більшості полонених українців, служачи їм ледь не єдиним «вікном» у світ політики, громадського життя та мистецтва. Найважливішою ознакою «Просвітнього Листка» була україноцентричність усіх його матеріалів, що допомогло полоненим засвоїти національно-державницькі ідеали. Новизна дослідження полягає у введенні до наукового обігу масиву джерел про специфіку функціонування громади полонених вояків-українців у таборі Вецляр (1916 р.). Практичне значення дослідження полягає в тому, що його результати суттєво розширять коло джерел, потрібних для реконструкції цілісної історії функціонування громади полонених українців у таборі Вецляр у 1916 р.