Утопія С. Подолинського та її відгомін в українській літературі - Tkachenko, Roman (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2020)
У статті йдеться про зв’язки С. Подолинського з українською літературою, а саме про його художньо-просвітницькі та публіцистичні праці, наукові дослідження, що засвідчують світоглядні принципи тієї доби, створюють додатковий пояснювальний контекст літературного процесу, а також про вплив ідей ученого на художню літературу. Об’єктом вивчення стали головним чином такі тексти мислителя, як «Парова машина» і «Праця людини та її відношення до розподілу енергії». Актуальність дослідження вбачаємо у необхідності всебічного осмислення так званого народництва, яке у своїх окремих зразках виходило за рамки провінційності та інтелектуальної обмеженості, засвідчуючи зв’язок з мистецтвом наступної епохи. Визначальним наразі є усталений у вітчизняному літературознавстві культурно-історичний метод. Новизна розвідки полягає у зміщенні фокусу уваги на маловідомі постаті і маргінальні жанри української літератури. Зацікавлення постаттю С. Подолинського, що переросло з часом в окремий напрям міждисциплінарних студій припадає на періоди національного відродження у ХХ ст. Донедавна найбільше писали про нього історики та економісти. Однак нові дані і підходи засвідчують недооцінений упродовж десятиліть масштаб особистості українського мислителя. Вважаємо за потрібне зосередитись, по-перше, на жанровій специфіці белетризованої брошури «Парова машина» і, по-друге, на пошукові відгомону ідей ученого в українському письменстві к. ХІХ – першої третини ХХ ст. Стверджується, що ідеї С. Подолинського, зокрема про автотрофність людства, а також композиційні й жанрові новації могли вплинути на становлення наукової та соціальної фантастики в українській літературі. З нашого погляду, запропонована проблематика містить перспективу подальшого опрацювання, зокрема потребує додаткової аргументації гіпотеза про зв’язок між футурологічними прогнозами С. Подолинського та ідейно-художнім змістом новели Панаса Мирного «Сон», роману В. Винниченка «Сонячна машина».