До проблеми актуальності, оригінальності та вторинності сучасної української прози - Vaskiv, Mykola S. (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2013)
У статті йдеться про продуктивну в українській молодій прозі 2000-х років проблематику протистояння юної особистості до філістерського загалу, пошуку себе за межами соціуму. Акцентується увага на повторюваності мотивів, самопереказуванні з тексту в текст, зацикленості на комплексах «учорашнього дня».