ВІДТВОРЕННЯ ЖІНОЧОГО ДОСВІДУ У ЛІТЕРАТУРІ 1920-Х РОКІВ (НА МАТЕРІАЛІ ЛІРИКИ Н. ЗАБІЛИ) - Zhyhun, Snizhana (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2018)
У статті проаналізовано художній світ лірики Н. Забіли у контексті соціальних змін 1920-х років. Мета дослідження – реконструювати інтереси та цінності тогочасної жінки. Поезія Н. Забіли утверджує вартісність сім’ї та першоважливість материнства. Поза шлюбом героїня ігнорує традиційні норми, проте її тілесність відтворено за допомогою образів природи, що свідчить про бажання вписати її в звичний для патріархального суспільства контекст. Пошуком нових ролей пояснено з’яву в художньому світі лірики образів жінок різних професій. Громадянській ліриці Н. Забіли властивий настрій співпричетності героїні до побудови майбутнього.