ХАРЧОВИЙ КОД ДАВНЬОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРНОЇ ПАРОДІЇ - Bohdanets, Svitlana (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2018)
Статтю присвячено дослідженню харчових образів у давній українській пародії. Простежено зв’язок їжі з засобами бурлеску, травестії та ситуаціями комічної невідповідності, що в тексті творять сміховий еквівалент до сфери сакрального. Здійснено аналіз семантики образів їжі та специфіки їх функціонування як елементів комічного. Матеріал української барокової пародії висвітлено в порівнянні з середньовічними західноєвропейськими творами схожого змісту. Наявність спільних гумористичних харчових мотивів у обох літературних традиціях дає можливість припускати існування універсального харчового коду пародії.