ФЕНОМЕН ВЕЛИКОЇ ФРАНЦУЗЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ У ХУДОЖНЬОМУ ВИМІРІ СУЧАСНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ МАНДРІВНОЇ ПРОЗИ (на прикладі нарису О. Дробахи «Українські таємниці Франції») - Rozinkevych, Natalia (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2017)
У статті розглянуто, як сучасний український автор О. Дробаха в істориколітературному мандрівному нарисі «Українські таємниці Франції» прослідковує глибиннофілософський смисл суспільних змін у житті європейських людей XVIII ст., які не могли не вплинути на національний вимір українців, і досліджує феномен Великої французької революції на тлі загального розвитку українського суспільства. Через призму не спотвореного імперсько-колоніальним дискурсом образу Наполеона Бонапарта письменник висвітлив тему ролі особистості в історії.