ХАРЧОВА УТОПІЯ В УКРАЇНСЬКІЙ ПОЕЗІЇ «НИЗОВОГО» БАРОКО - Bohdanets, Svitlana (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2017)
У статті досліджено описи утопічної місцевості з виразною харчовою характеристикою в бурлескно-травестійній літературі українського бароко. Висловлено припущення про існування у творах мандрівних дяків та поезіях Петра Поповича-Гученського уявлень про харчову утопію, подібну до країни Кокань, описаної в західноєвропейських середньовічних фабліо. Проаналізовано мотивну структуру харчової утопії, вивчено семантику наявних у ній образів їжі. Простежено динаміку розвитку уявлень про харчові утопії – від біблійних ремінісценцій до традицій народної святкової сміхової культури.