ДІЯЛЬНІСТЬ ЛІТЕРАТУРНОЇ ІНТЕЛІГЕНЦІЇ В УМОВАХ НАЦИСТСЬКОЇ ОКУПАЦІЇ 1941–1942 РОКІВ - Salata, Oksana (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2016)
У статті розкрито діяльність літературної інтелігенції, що залишилася на окупованих територіях і в умовах нацистського режиму продовжувала творити і працювати. Принципи об’єктивності та історизму вимагають висвітлення літературного простору періоду Другої світової війни, розкривши повну картину літературного та поетичного потенціалу українських митців. Через свої твори поети і письменники намагалися показати власне бачення ситуації, що склалася на захоплених територіях, висвітлити повсякденне життя пересічних українців, підтримувати патріотичний дух у місцевого населення та його прагнення до свободи. Твори літературної інтелігенції сприяють розкриттю повної картини трагедії Другої світової війни, а тому вимагають подальших досліджень.