ЮДЕЙСЬКА ПРОЗОПОПЕЯ В ОПОЗИЦІЙНІЙ ІДЕОЛОГІЇ 1970-Х РОКІВ (А. САХАРОВ, О. СОЛЖЕНІЦИН) - Panov, Sergey (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2016)
У статті розглянута релігійно-метафізична основа ідеологічних проектів 1970-х років О. Солженіцина й А. Сахарова. Юдейський образ вербального творіння обумовлює прогресистський характер цих основних ідеологій. Для Солженіцина прагматичне перетворення людини можливе завдяки літературі як впровадженій в реактивні свідомості стимулюючій словесній дії. Сахаров висловить цей стимул у концепції поетапної конвергенції і технологічного прогресу.