КУЛЬТУРОЛОГІЧНИЙ ПІДХІД ДО СТУДІЙ НАД УКРАЇНСЬКИМ ЛІТЕРАТУРОЗНАВСТВОМ КІНЦЯ ХІХ - ПОЧАТКУ ХХ СТ. - Demska-Budyuliak, Lesia (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2016)
У статті здійснено спробу розглянути українське літературознавство кінця ХІХ – початку ХХ ст. як компонент культури. Методологічним підґрунтям виступила теорія культурних студій. Виокремлено два центральні дискурси становлення нового українського літературознавства – історичний та неокласичний. Джерелом розмежування виступає приналежність кожного з дискурсів до певної культурної традиції. Історичну традицію визначаємо як герметичну, лінійну, таку, що схильна до міфологізації національної історії та культури. Натомість неокласичну традицію визначаємо як відкриту, інтегральну, позаісторичну, зосереджену на питаннях морфології культури. Такий підхід дає змогу вивчати українське літературознавство у тісному зв’язку з соціально-культурними процесами та практиками.