АМБIВАЛЕНТНIСТЬ ФIЛОСОФСЬКО-IСТОРИЧНИХ ВIЗIЙ МИКОЛИ ГОГОЛЯ - Yeremenko, Olena (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2015)
У статті здійснено аналіз поглядів Миколи Гоголя на історію України з урахуванням особливостей його психології та рис національної ментальності. Окреслено найгостріші дискусійні думки літературознавців щодо філософсько-історичних візій письменника та встановлено закорінені в біографію причини звернення митця до української історії. Наголошено, що М. Гоголь тяжів до типу національної i громадської самосвiдомостi, покликаного подолати історичний конфлікт Росії й України та його власний внутрiшнiй конфлікт – роздвоєність, спричинену з одного боку замилуванням Україною, а з іншого – звеличенням Росiї.