КОНЦЕПТ «ДОРОГА» У СТРУКТУРІ ХУДОЖНЬОЇ КАРТИНИ СВІТУ В. ШЕВЧУКА: ТРАДИЦІЙНІ ТА ІНДИВІДУАЛЬНО-АВТОРСЬКІ СКЛАДНИКИ - Moskalchuk, Anna (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2015)
У статті розглянуто концепт як явище лінгвокультури в цілому та як національно-специфічне утворення, зокрема акцентовано на виокремленні та аналізі художнього концепту «дорога» на матеріалі творів Валерія Шевчука. Також проаналізовано механізм реалізації категорії індивідуального в концепті через індивідуально-авторські асоціації та прирощення смислу. Досліджено взаємозв’язок елементів загальнонаціональної та індивідуально-авторської мовної картини. Виокремлено іменникові репрезентанти, що найбільш послідовно розкривають основні когнітивні дефініції концепту «дорога», а також значення, які цей концепт являє у Шевчукових творах. Зроблено спробу прослідкувати інтертекстуальну когнітивну діяльність читача, яку активізує образна парадигматика концепту. У висновку констатовано важливість внеску письменника у систему вже наявних словесних художніх засобів національної мови.