«Друг: душа: амінь» Габріеля Якуба: інтерсеміотичний переклад в інтерпретації ключової теми метафізичної поезії - Рязанцева, Тетяна (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2026)
Робота вперше аналізує творчість сучасного французького автора Габріеля Якуба з погляду літературознавства в контексті інтерпретації ключових тем метафізичної поезії митцями ХХІ ст. Предмет дослідження — художні особливості поезії Г. Якуба «друг: душа: амінь» у текстовій та перформативній версіях; значення взаємодії версій для розкриття семантики твору. Мета роботи — категоризувати твір відносно парадгими метафізичної поезії за результатом вивчення формальних, конструктивних, функціональних та змістових ознак; окреслити особливості інтерсеміотичного перекладу при трансформації текстуальної версії поезії у перформативну та визначити роль цього перекладу для увиразнення семантичних акцентів та підвищення драматичної напруги в інтерпретації теми смерті і часу.З використанням описового, порівняльно-історичного методів, підходу «близького читання» та елементів семіотичного підходу визначені світоглядні та стилістичні риси традиції і новаторства у художній стратегії автора, окреслені механіка і функції інтерсеміотичного перекладу у перформативній версії поезії, з’ясована роль взаємодії версій для осягнення семантики твору. Встановлено, що «друг: душа: амінь» неможливо визнати власне метафізичною поезією через брак у ній ключового стилістичного маркера течії, метафізичних консептів (оксиморонних метафор), проте за сумою важливих ознак твір є спорідненим з метафізичною парадигмою на світоглядному, тематичному і стилістичному рівні, демонструє розвиток характерних тенденцій та оприявнює новації в осмисленні ключової для авторів-метафізиків теми смерті і часу. Інтерсеміотичний переклад у перформативній версії поезії фіксує центральний образ й увиразнює емоційні акценти, сприяючи повноцінному розкриттю авторських інтенцій. Відтак, мистецька практика на основі інтерсеміотичного перекладу дозволяє збагатити семантику мультимодальної композиції, що є її результатом. Використання подібних практик в інтерпретації ключових тем метафізичної поезії свідчить про адаптивність цієї течії та відкриває нові перспективи для літературознавчих досліджень, передовсім — компаративного спрямування. Ключові слова: Габріель Якуб, метафізична поезія, інтерпретація, інтерсеміотичний переклад