СИНКРЕТИЧНІСТЬ ЕВОЛЮЦІЇ КОБЗАРСТВА: ВІД ІСТОРИЧНОГО ЯВИЩА ДО ХУДОЖНЬОГО ОБРАЗУ - Yeremenko, Olena (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2014)
У статті зосереджено увагу на витоках кобзарства, його світоглядних та мистецьких засадах і художній репрезентації. Образ кобзаря у творчості Тараса Шевченка та його сучасників – малярів і поетів – постає носієм націотворчих інтенцій і романтичних естетичних принципів. Заакцентована етнічна неповторність явища, причетність до творення українського героїчного міфу. Підкреслене моделювання домінант рецепції Тараса Шевченка як Кобзаря.