Наративи та контрнаративи в російсько-українському протистоянні: підходи до класифікації - Костюченко, Олександр (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2025)
Предметом дослідження цієї статті є наративи та контрнаративи в інформаційному вимірі російсько-української війни, зокрема їх класифікація, механізми поширення та вплив на різні аудиторії. Мета дослідження полягає у виокремленні й обґрунтуванні комплексного підходу до класифікації наративів і контрнаративів від 2014 року до періоду після повномасштабного вторгнення 2022 року з урахуванням їх еволюції та функцій. Методи дослідження включають структурний, функціональний і тематичний аналіз, поєднаний із застосуванням концепцій стратегічного й конективного наративу, а також медіатеорій Agenda-setting та Firehose of Falsehood. Наукова новизна статті полягає в запропонованому підході, який інтегрує аналіз змісту, функцій та принципів поширення наративів і дає можливість системно описати як російські пропагандистські наративи, так і українські контрнаративи, що формуються у цифровому середовищі. Результати дослідження підтверджують ефективність запропонованого комплексного підходу (який поєднує системний, функціональний і тематичний виміри): типологізовано ключові російські наративи (заперечення української державності, «денацифікація», міф про «геноцид на Донбасі», «русскій мір») та відповідні українські контрнаративи (національна ідентичність, документування воєнних злочинів, героїзм, апеляція до демократичних цінностей, гумор і сатира); виявлено зв’язок між принципом поширення наративів і їхньою ефективністю. У статті також висвітлено роль сучасних технологій, соціальних платформ та цифрових медіа в поширенні наративів і контрнаративів включно з алгоритмічними механізмами просування контенту, створенням інформаційних бульбашок та впливом на різні групи населення. Результати дослідження не лише дають змогу визначити найбільш релевантні підходи до класифікації наративів, а й формують підґрунтя для розробки ефективних стратегій інформаційного захисту та протидії дезінформації, що має важливе значення в умовах сучасного гібридного конфлікту.