Російські дезінформаційні операції проти України під час широкомасштабного вторгнення: кейс-стаді - Осадчук, Роман (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена зростанням уваги до державної дезінформації, яка здатна призвести до відчутних наслідків у реальному житті, зокрема спонукати до скоєння воєнних злочинів або залучення до неспровокованих воєнних дій. Значна частина дослідницьких праць присвячена аналізу окремих російських дезінформаційних наративів та особливостей їх поширення і в Україні, і за її межами. Водночас кількість досліджень, що намагаються класифікувати й оцінити спектр російських тактик, технік і динаміку їх еволюції після початку повномасштабної агресії, залишається обмеженою. Об’єктом дослідження статті стали три теоретично не повʼязані кейси, які ілюструють новітні підходи в інформаційних впливах: дзеркалення вебсайтів для поширення тривожного або негативного контенту через рекламні оголошення та відповіді до публікацій; розповсюдження сфальсифікованого відеоконтенту через платформи з відео з подальшим підсиленням у соціальних мережах; а також масове дублювання дезінформаційного контенту в коментарях у соцмережах. Метою цього дослідження є опис новітніх ітерацій російських кампаній у період після вторгнення, зокрема демонстрація їхньої здатності адаптуватись до обмежень, пов’язаних із санкціями та блокуваннями. Дослідження поєднує мультидисциплінарні методи цифрової гуманітаристики, наративний аналіз і кейс-стаді, розвідку відкритих джерел. Мультидисциплінарний підхід дає можливість простежити ймовірні зв’язки між операціями та продемонструвати еволюцію підходів. Джерельною базою дослідження служать публікації в соціальних мережах, а також вебсайти і звіти приватних компаній. Результати свідчать про постійну адаптацію російської дезінформаційної екосистеми до нових технологічних умов і перешкод, водночас збереження нею ядра тактик, що мають витоки ще з радянських часів. Отримані висновки мають практичне значення для дослідників і фахівців із цифрової стійкості в розробці ефективніших засобів протидії новим інформаційним кампаніям і сприятимуть зміцненню спроможності демократичних суспільств до відбиття подібних загроз.