Декадентська чуттєвість як важлива складова малої прози Агатангела Кримського та Олексія Плюща - Рябченко, Марина (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2025)
У статті проаналізовано ряд оповідань А. Кримського та О. Плюща, у яких оприявнені провідні ознаки декадентської чуттєвості, що стала важливою частиною літератури періоду fin de siècle. Саме в цей період постає конфлікт позитивістської та модерної свідомостей: людина нової доби бунтує проти старих традицій, цінностей і поглядів, намагаючись віднайти нові естетичні горизонти для самовираження. Метою статті є дослідження особливостей прояву та функціонування елементів декадансу в малій прозі зазначених письменників, аналіз їхньої взаємодії з елементами інших стильових тенденцій початку XX століття, зокрема реалістичними настановами народників. Актуальність дослідження зумовлена потребою в поглибленні вивчення малої прози А. Кримського та О. Плюща, яка є яскравим і самобутнім явищем своєї літературної доби. У дослідженні використано комплексний методологічний підхід: елементи культурно-історичного, біографічного, порівняльного, рецептивно-естетичного методів. У результатах дослідження висвітлено, що мала проза А. Кримського та О. Плюща є доволі ілюстративною для своєї епохи. З одного боку, вони не претендували репрезентувати декадентство, та й спеціально не писали декадентських текстів, а з іншого — дали яскраві зразки декадентської чуттєвості в художньому творі. Їхня проза поєднує елементи традиційної народницької естетики (водночас заперечуючи, а то й висміюючи її) з рисами декадентської чуттєвості. Таке специфічне поєднання різнорідних стильових ознак презентує суб’єктивну наснаженість і типовий образ людини кризової епохи межі століть, свідчить про пошуки нових форм естетичного вираження. Також ці тексти засвідчують прагнення до побудови нової художньо-естетичної парадигми, у якій раціональність усе більше поступається емоційності та психологічній заглибленості в людський характер, свідчить про новий етап розвитку української літератури. Ці нові риси вітчизняного письменства спричинені розвитком європейського мистецтва, проте водночас мають власний національний ґрунт.