Бібліографічне забезпечення як основа динамічного розвитку грінченкознавства - Політова, Олена (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2025)
Бібліографічне забезпечення будь-якої сфери наукової діяльності має першорядне значення для її динамічного розвитку. Галузеві бібліографічні видання є вагомим підґрунтям для результативної дослідницької діяльності науковців, адже містять структуровану інформацію з відповідної проблематики за визначений період. Завдяки таким виданням можна визначити стан розробки окремої теми чи напряму в конкретній галузі знань, а також виявити тематичні прогалини. Мета наукової розвідки — аргументувати необхідність підготовки ґрунтовного ретроспективного бібліографічного посібника з грінченкознавства як основи для подальшого розвитку грінченкознавчих досліджень. Стисло розглянуто опубліковані наукові праці та бібліографічні ресурси щодо стану узагальнення відомостей про наукові розробки грінченкознавчої тематики. У роботі використано аналітичний, проблемно-тематичний, бібліографічний і хронологічний методи, застосовано основні принципи науковості та об’єктивності. У результаті дослідження виявлено тенденцію до зростання потоку видань і публікацій із грінченкознавства, водночас зауважено про розпорошеність цієї інформації в бібліографічних посібниках, електронних базах даних на сайтах наукових установ, вищих навчальних закладів і провідних бібліотек України. Окреслено інноваційні напрями в бібліографічному узагальненні грінченкознавчих досліджень: цифровізацію та створення інтерактивних ресурсів. Для фундаментальних розвідок необхідно забезпечити систематичну підтримку цифрової бази даних із повним переліком праць, присвячених його діяльності, з пошуком за ключовими словами, предметними рубриками, хронологією тощо. Для популяризації спадщини Бориса Грінченка серед молоді перспективним є створення бібліографічних видань із використанням мультимедійних форматів, адаптованих для учнів і студентів. Наукова новизна роботи полягає в опрацюванні практичних аспектів бібліографування джерел із грінченкознавства, доведенні необхідності повного відображення розмаїття наукової тематики видань і публікацій, присвячених життю й діяльності Бориса Грінченка, шляхом створення ретроспективного науково-допоміжного бібліографічного посібника «Грінченкознавство».