Філологиня й редакторка Антоніна Струтинська: Реконструкція життєпису - Дроздовська, Олеся; Середа, Оксана (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2024)
Актуальність дослідження зумовлена тим, що досі немає розвідок, присвячених вивченню непростого життєвого шляху та багатогранної професійної діяльності української філологині, бібліографки, педагогині, редакторки й публіцистки Антоніни Струтинської. Метою цієї статті є відтворення життєпису А. Струтинської на основі архівних документів, спогадів, публікацій у пресі, а також висвітлення її викладацької, редакторської, публіцистичної та бібліотечної діяльності, укладання переліку віднайдених публікацій. Для досягнення поставлених завдань було використано низку спеціальних наукових методів: евристичний і біографічний методи дали змогу суттєво доповнити біографію А. Струтинської новими фактами; завдяки порівняльному методу вдалося зіставили події та факти і сформувати цілісний ланцюжок подій; бібліографічний метод застосований для укладання переліку віднайдених статей її авторства. У результаті дослідження завдяки архівним документам із фондів Галузевого державного архіву Служби безпеки України, особовим справам з архівів Інституту українознавства імені І. Крип’якевича НАН України та Львівської національної музичної академії імені М. В. Лисенка, спогадам, публікаціям у пресі вдалося заповнити лакуни в біографії А. Струтинської, уточнити відомості про її викладацьку, наукову, журналістську та бібліографічну діяльність. Матеріали спостережної та кримінальної справ, зокрема протоколи обшуків, допитів, судових засідань, рішення суду, дали змогу вивчити причини та обставини арешту, продемонстрували увесь цинізм радянського судочинства. У розвідці підкреслено, що розсекречені документи, з одного боку, є найповнішим джерелом у вивченні життєпису А. Струтинської, з іншого — загалом розкривають репресивні механізми карального «правосуддя» й інструменти психічного тиску на представників української культури. Наукову новизну становлять не відомі досі сторінки її життя: родинні зв’язки, деталі педагогічної та публіцистичної діяльності, арешту і перебування у виправних таборах. Також вдалося розкрити її криптоніми, віднайти і ввести в науковий обіг низку матеріалів її авторства.