Українські науково-популярні блоги на платформі YouTube: особливості функціонування - Гоцур, Оксана; Спорняк, Дмитро (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2023)
Об’єктом дослідження є науково-популярні блоги — специфічний напрям інтернет-комунікації, спрямований на поширення в суспільстві наукових знань у доступний для сприйняття спосіб. Актуальність дослідження зумовлена активним розвитком української блогосфери науково-популярного спрямування і потребою виявити та проаналізувати головні тенденції в цій сфері. Мета статті полягає в аналізі блогосфери науково-популярного характеру на прикладі блогів на платформі YouTube. Методика дослідження теми охоплює соціально-комунікаційний, аксіологічний підходи, а також статистичні методологічні прийоми. Контент-аналіз, синтез та узагальнення є основними методами, які були використані у процесі наукового дослідження. Новизна статті полягає у виокремленні особливостей блогів з аудіовізуальними й текстовими можливостями для створення науково-популярного контенту, а також у розкритті специфіки і тенденцій функціонування блогів науково-популярного спрямування. У результаті дослідження зроблено висновок, що блоги, у яких можна використовувати аудіовізуальну й текстову складову, є найзручнішим засобом творення науково-популярного контенту. Власне, це відповідає запитам сучасного споживача інформації. На основі рейтингування та контент-аналізу з’ясовано, що найбільшою популярністю користується історична тематика, дещо меншою — природничі науки, астрологія та медицина і психологія. Зокрема, до десятки популярних блогів входять такі: «Імені Т. Г. Шевченка», «Історія без міфів», «Клятий раціоналіст», «WAS: Популярна історія», «Цікава наука», «Історія для дорослих», «Твоя підпільна гуманітарка», «Хмаринка Science», «Всесвіт UA», «Пітятко». На основі проаналізованих науково-популярних блогів виокремлено такі тенденції: подача матеріалу в блогах має ознаки авторських журналістських програм; використання історичних методів науки; використання у своїх матеріалах (у їхніх назвах, на обкладинках чи й у самих відео) емоційно забарвленої лексики, суб’єктивних суджень та інших художніх прийомів; особливості цитування джерел інформації, використаних у блозі, різняться в блогах різної тематики (зазначення їх в описі здебільшого відсутні в матеріалах на історичну тематику, але наявні в решті досліджених блогів).