Деревовидна карта як різновид візуальної репрезентації даних у медіа - Ліченко, Анна (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2022)
Актуальність дослідження зумовила тенденція урізноманітнення графічних форм репрезентації даних у новітній медіапрактиці: поряд зі звичними секторними чи стовпчиковими діаграмами в журналістських матеріалах дедалі частіше з’являються більш складні візуалізації даних. У зв’язку з цим у теоретичній площині соціальних комунікацій актуалізуються питання, пов’язані з вивченням функціональних і перцепційних характеристик різних типів діаграм. У статті окреслено специфіку відображення ієрархічних структур за допомогою деревовидних карт (карт-дерев, ієрархічних карт) із урахуванням особливостей медійного контенту. Метою дослідження є виявити й охарактеризувати особливості деревовидних карт як різновиду візуальної репрезентації даних ієрархічної структури в публікаціях онлайн-медіа. Основним методом дослідження був кількісний контент-аналіз, додатковими — історичний і порівняльно-описовий. Емпіричні дані отримано за допомогою вибіркового статистичного спостереження. Вибіркова сукупність дослідження — 85 деревовидних карт, опублікованих на онлайн-сторінках видань The New York Times, The Washington Post, Visual Capitalist, VC Elements, BBC, Financial Times, The Wall Street Journal за період 2018–2022 років. У статті досліджено чотири різновиди деревовидних карт, а саме: прямокутні деревовидні карти, кругові деревовидні карти, карти-дерева Вороного і радіальні деревовидні карти («сонячні промені»). З’ясовано, що в публікаціях медіа найчастіше використовують прямокутні карти-дерева, адже вони є компактними, ефективно демонструють складники, тобто частини і ціле. У статті також окреслено тематичний спектр карт-дерев у медіа. Кількісний аналіз показав, що деревовидні карти здебільшого застосовуються для висвітлення фінансово-економічної тематики і промислово-енергетичної, значно менше візуалізацій такого типу стосуються політики, суспільства, екології. Окрім цього, узагальнено функціональні переваги й недоліки карт-дерев, сформовано перелік базових принципів візуалізації, дотримання яких сприятиме підвищенню ефективності комунікації, спрощенню процесу інтерпретації візуального повідомлення реципієнтом.