Проблеми лідера, національної зради та готовності народу до боротьби за свою свободу в казках Івана Липи - Даниленко, Володимир (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2022)
Актуальність дослідження зумовлена інтересом до творчості Івана Липи, який пробудила бурхлива динаміка націотворчих процесів українського суспільства, коли активно відбувається переосмислення української історії та культури. Попри активізацію досліджень доробку письменника казкова творчість лишилася на маргінесі уваги, проте вона становить дослідницький інтерес у контексті проблеми ідеології в казкових текстах, яка в статті розглядається крізь призму постколоніальних студій. Предметом цього дослідження є антиколоніальні елементи поетики «Казок про волю» Івана Липи. Методологія аналізу ґрунтується на теоретичних засадах постколоніальної критики, зокрема на ідеях Е. Саїда, Ґ. Ч. Співак, Е. М. Томпсон, С. Павличко, М. Рябчука, Т. Гундорової, Я. Поліщука, О. Юрчук, які допомагають розглянути «Казки про волю» Івана Липи як банк постколоніальних технологій для окупованої України. Метою цього дослідження є деконструкція імперських наративів у філософських казках І. Липи і виявлення технологій і практик для звільнення України від колоніальної залежності. У результаті проведеного аналізу зроблено висновок, що, дистанціюючись від конкретних історичних епох, письменник переносить проблеми українського суспільства в казковий простір. Це допомагає йому подивитися на українські перспективи поза часом, із позицій вічності. У казковому просторі автор вирішує давні історичні проблеми України, пов’язані з утратою незалежності: відсутність сильних лідерів, національна зрада, неготовність народу до боротьби, деморалізація суспільства, зневіра у власних силах, виховання на фальшивій історії, нав’язаній метрополією. Розгляд казок під кутом зору постколоніалізму дає можливість знайти у творчості автора завуальовані алегорії і приховані інтенції, у яких письменник показує, яким чином Україна має звільнитися від колоніальної залежності. Важливим чинником цього, на думку Івана Липи, є повернення історичної пам’яті. Перспективою дослідження є постколоніальний аналіз творчості Івана Липи як ідейно-художньої цілісності.