ШЛЯХ ДО АСИМІЛЯЦІЇ ЧИ ЄВРОПЕЙСЬКА ПЕРСПЕКТИВА? ПУБЛІЦИСТИКА ІВАНА НЕЧУЯ-ЛЕВИЦЬКОГО В СУЧАСНІЙ ОЦІНЦІ - Polishchuk, Yaroslav O. (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2013)
У статті розглянуто актуальні аспекти публіцистики українського письменника Івана Нечуя-Левицького (1838–1918). Письменник гостро ставив дилему Росія чи Європа, критикував асиміляційну політику Російської імперії та закликав зміцнювати національний рух. Він застерігав проти наслідування російської літератури, яке могло прискорити занепад української словесності, її остаточну марґіналізацію в Російській імперії. Ключові ідеї письменника не втратили своєї актуальності. Вони добре накладаються на сучасні геополітичні реалії, в яких українська культура знову відповідає на асиміляційний виклик із боку російських імперських чинників. Ключові слова: публіцистика, проблема, українська література, Росія, Європа, національна ідентичність, фольклор, традиція.