Александер Ф’ют. Перед наступом світу фаст-фудів - Polishchuk, Yaroslav O. (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2013)
Перекладено за виданням: Alrksander Fiut, Spotkanie z Innym, Krakow: Wydawnictwo Literackie, 2006. Обраний для перекладу есей присвячений сучасній польській літературі, в якій відбиваються характерні процеси суспільної та культурної трансформації. Гадаємо, зміст публікації зацікавить наших науковців, оскільки українська література переживає сьогодні багато в чому подібну ситуацію – загравання з поп-культурою, мовні експерименти, освоєння сленґу тощо. Про автора: Александер Ф’ют – видатний польський літературознавець та критик, есеїст, професор та керівник кафедри Яґеллонського університету (Краків). Автор численних праць, зокрема про творчість Чеслава Мілоша та літературу новітньої епохи. Остання книжка – «Moment wieczny. Poezja Czesława Miłosza» (2011).