КАТЕГОРІЯ ХУДОЖНЬОГО ТА ІСТОРИЧНОГО ЧАСУ В АЛЬТЕРНАТИВНО-ІСТОРИЧНИХ ТВОРАХ - Polishchuk, Olha (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2018)
Актуальність статті зумовлена посиленим інтересом до альтернативного розвитку історичних сценаріїв у художній літературі. Метою пропонованого дослідження є вивчення категорії часу альтернативно-історичних творів, де вона представлена історичним та художнім різновидами. Художній час в альтернативно-історичних творах класифіковано як ретроальтернативний, власне альтернативний та прогностичний (або перспективно-альтернативний) та проаналізовано через категорії конкретності / абстрактності, суб’єктивності / об’єктивності та дискретності. Перспективним залишається поглиблене дослідження категорії хронотопу в альтернативно-історичних творах.